Om hovedlus

Paranix har listet de mest almindelige spørgsmål omhovedlus nedenfor. Hvis dit spørgsmål ikke er her,kan du kontakte os.

Hvad skal jeg gøre, hvis der er lus i børnehaven eller skolen?

Undersøg alle familiemedlemmer omhyggeligt med en tættekam, helst i dagslys. Behandla alla drabbade samtidigt för att undvikas spridning och nya lusangrepp.
Alle, der er ramt, skal behandles samtidig for at undgå spredning og nye luseangreb.
Klik på linkene herunder for at få flere oplysninger om, hvordan man anvender de forskellige Paranix-produkter.

 • Paranix Spray
 • Paranix Shampoo
 • Paranix Sensitive

Hvordan undersøger jeg, om mit barn har lus?

Kæmning er den bedste metode til at opdage lus. Det er vigtigt at kæmme håret inden behandling begyndes.
Se på DEMONSTRATIONSFILMEN om hvordan du undersøger og behandler dit barn.

 • Undersøg håret for lus ved hjælp af en tættekam. Vær især omhyggelig ved hårrødder, bag ørerne og i nakken.
 • Hvis du opdager lus, skal du behandle med Paranix med det samme: PÅFØR Paranix omhyggeligt i det tørre hår, til det er gennemfugtet. Massér midlet ind i håret og hovedbunden og vær ekstra omhyggelig omkring ørerne og i nakken. Lad midlet virke i 15 minutter. Det er vigtigt for en vellykket behandling.
 • VASK dit barns hår med jeres normale shampoo og vær omhyggelig med skylningen. Vask igen ved behov. Hvis du vil, kan du bruge balsam efter vask med shampoo.
 • FJERN døde lus og æg med en lusekam. Inden du tørrer håret, skal du kæmme det fugtige hår med en lusekam. Opdel håret i fire sektioner; fra panden til nakken og fra det ene øre til det andet. Ved langt hår, kan hver del flettes. Gennemgå hver sektion af håret ved at samle håret i små totter, så hovedbunden kan ses. Kæm hver hårtot igennem – start så tæt på hovedbunden som muligt. Brug kammen til at fjerne æggene. Når en tot er gennemgået, ligges den ud til siden. Rens kammen med en vatrondel efter hver tot, og arbejd fra øverst på hovedet og nedad, for at undgå at lusene spredes.
 • Gentag behandlingen med Paranix efter 7 dage, ved at følge trin 1 – 4 igen. Dette gøres for helt at bryde lusenes livscyklus. Eventuelle lus fra æg, som er klækket siden den første behandling, dræbes nu. Rengør kamme og børster, som har været i kontakt med håret.

Hvis du finder levende hovedlus, skal du ikke gå i panik. Paranix er meget effektive produkter til behandling af dit barn. Da hovedlus formerer sig hurtigt, anbefaler vi at du behandler dit barn med det samme.

Husk at informere skolen eller børnehaven.

Hvordan kunne mit barn få lus? Er det på grund af dårlig hygiejne?

Lus har intet med dårlig hygiejne at gøre. Alle kan få lus, men det er oftest børn, som rammes. Yngre børn har ofte tæt kontakt med hinanden. Det er derfor at børnehaven og skolen er typiske steder for lus at spredes. Der er næsten hele tiden nogle få børn på skolen, som har lus. Hovedlus skelner ikke langt eller kort hår og rent eller snavset hår.

Skal jeg klippe håret på mit barn, hvis han/hun får lus?

Nej, Lus lever i hovedbunden, så at klippe håret løser ikke problemet. Det bedste du kan gøre er at behandle dit barn med det samme. Læs mere om Paranix produkter.

Hvad kan jeg gøre for at undgå at blive smittet igen?

Forældre, der regelmæssigt kæmmer og undersøger deres børns hår, har en god chance for at opdage lus. Dette er en god og forebyggende foranstaltning for at undgå at resten af familien rammes af lus. Hvis I opdager lus, skal I omhyggeligt følge rådene om undersøgelse af familien og anvisningerne for behandling.

Hvor kan jeg få hjælp og gode råd?

Du kan henvende dig hos apotekspersonalet, skolesygeplejersken eller læger for at få gode råd om lus og lusebehandling.

Kan lus blive resistente overfor lusemidler?

Paranix produkter indeholder ingen giftige insektmidler, men virker mekanisk. Derfor kan lus ikke udvikle resistens imod ingredienserne. Lus har vist sig at kunne udvikle resistens imod de aktive ingredienser i lægemiddel-klassificerede lusemidler. Udover resistente lus, kan der findes flere årsager til at behandlingen ikke bidder på lusene:

 • en fejlagtig diagnose
 • forkert anvendelse: brugt for lille mængde ar produktet, for kort virkningstid, ikke tilstrækkeligt omhyggelig fjernelse af døde lus og æg med lusekammen.
 • gensmitte af ubehandlede skolekammerater, familiemedlemmer inklusiv voksne.

Kan lus overleve udenfor håret?

Lus kan leve op til et døgn udenfor håret og hårbunden, men de kan ikke formere sig udenfor håret.